|
מוסד הדרך אל האושר:
שיפור ערכי מוסר בעולם של היום
כל התרבויות בכל הזמנים הסתמכו על תקנוני מוסר כדי לקדם התנהגות חיובית ובונה ולהניא אנשים מפעולות הרסניות ומזיקות. על אף שהרבה ממה שנמצא בתקנוני המוסר האלה מן העבר אולי אינו נראה כה בר-ביצוע בסוף המאה העשרים או בתחילת שנות האלפיים, הרי שכאשר חוקים אלה נכתבו הם היו רלוונטיים לחלוטין. הם עזרו לקיים את המשפחה, הקבוצה והאומה. הם היו האמצעי שבעזרתו הצליחו אנשים לשמור על עיקרים בסיסיים של יושר ואמון הדדי. בקיצור, תקנוני מוסר התוו את עקרונות-העל שבאמצעותם יכלו בני-האדם לחיות בשלום, בשגשוג ובהרמוניה זה עם זה.
המוסריות המתדרדרת בימים אלה הפכה מזמן לנושא לדאגה רצינית. אם אמנות ובידור משקפים במידה כלשהי את תרבותנו, הרי שאנו חיים בזמנים מבהילים ממש. זהו עידן של אלימות ללא סיבה, כאשר בידינו פוטנציאל להרס כביר, אך ללא אמות-מידה מוסריות תואמות כדי לבלום את ההרס. זהו עידן של הרג חסר היגיון, חמדנות ללא רסן וציניות, המושרשת כה עמוק עד כי אפילו הרעיון של מוסר מעורר לעתים קרובות לעג. החל מספרי לימוד המלמדים כי האדם הוא חיה ועד לאיסור על תפילה בבתי-הספר, אנשים מטריאליסטיים ו"בני-סמכא" כביכול במדע הנפש תרמו ליצירת אווירה חברתית ואקדמית עויינת למוסריות, כאשר חיי אנוש נחשבים למשהו זמני ומקרי.
אך ממש כפי שכל התרבויות העתיקות נזקקו לתקנון מוסרי לשם הישרדותן, כך זקוקה גם תרבותנו שלנו באופן נואש לתקנון כזה, שלפיו נוכל לחיות. אם לשפוט לפי שיעורי הפשע המודרני, שיעורי הגירושין, השימוש בחומרים ממכרים והאמון הפוחת בממשלה, ניתן לחזות כי נזרעו כבר הזרעים לתהפוכה חברתית רצינית, אלא אם כן יקום נגדם מאמץ תואם להשבת ערכים מסורתיים על כנם.
|